Waarom blijven we marketing automatiseren?

Vraag: als je 10 klanten nodig hebt om je omzet te verdubbelen, is het dan nodig om 1000 nieuwe prospects te benaderen op een niet relevante manier die er voor de klant niet toe doet? Want dat is wat er gebeurd als je marketing automation gaat toepassen. Je denkt wel: we segmenteren onze doelgroep en onze boodschap is kristalhelder voor deze doelgroep: toch voelt de prospect jouw fake verkopersverhaal feilloos aan. Het verklaart de hele lage closing rate (0,5%) als je prospects gaat zoeken op een geautomatiseerde manier in de hoop dat deze reageren.

Verkopen zal maar plaats vinden als we interreageren.


Driekwart van het succes van marketing en sales is afhankelijk van menselijke factoren. Toch gaat daar de minste aandacht naar uit!

Bijna elk bedrijf worstelt om de aandacht van nieuwe klanten te trekken en te houden,

Oude voorspelbare tactieken (productverkoop) en fake verkopersgedrag (niet authentiek) werken niet meer in het huidige tijdperk.

Het heeft geen zin om oude methoden toe te passen naar nieuwe kanalen. Je wordt voorspelbaar: dit heeft als gevolg dat mensen niet meer klikken op nieuwsbrieven of andere call2actions.

Dit is allemaal het gevolg van marketing automation waardoor experts op elkaar zijn gaan lijken in de manier hoe ze klanten benaderen. Er is dus weinig differentiatie en klanten voelen zich niet persoonlijk behandeld.


Nu hoor ik u denken waarom doen zoveel bedrijven dat dan?


Menselijke interactie is lastiger en minder schaalbaar. We rekenen daarom liever op geautomatiseerde marketing met grote volumes. Het is de wet van de grote getallen. Hoe meer je de lucht in schiet hoe groter de kans dat er iets naar beneden dwarrelt. Data wordt ingezet om relevantie toe te voegen aan de content. Hiermee kunnen we gerichter “targetten” en hopen we op betere resultaten. Maar hopen betekent eigenlijk "We zijn niet in controle."

In de modernere marketingmethoden onderzoeken we eerst hoe klanten beslissen en passen daar dan onze strategie op aan. Niet omgekeerd! Een proces die er is op gericht om online en offline met de prospect tot een gemeenschappelijke visie te komen. Dan pas ga je rendement krijgen uit marketing en sales.


Dit is een cruciale stap voordat je vol gas de marketingmachine openzet

Toch wordt die stap vaak overgeslagen!


Wil je meer uitleg?: https://verkopersonline.nl/artikel/5157/van-een-online-prospect-een-klant-maken.html
Rene Knecht en Vera de Rave begeleiden organisaties in IT en Hightech bij de positionering vanuit het perspectief van de klant. Ook bij organisaties met commodity diensten halen wij het verborgen goud naar de oppervlakte. Het resultaat is dat er een heldere klantwaarde met nieuwe invalshoeken online en offline kan worden gecommuniceerd, waarmee je wel de aandacht trekt. Alle marketing- en sales activiteiten leiden terug naar dit fundament. Met een herkenbare identiteit kunnen de juiste marketing - en sales acties in samenhang worden uitgewerkt.

16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven