top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverRene Knecht

Ben Je Gelukkig Met Je Job Als Verkoper?

Is verkopen het mooiste beroep dat er is? of haat je het? en zou je het liever niet meer doen?

Beide meningen zie je vaak in fora opduiken: de trotse verkoper of de ontevreden/ontgoochelde verkoper, vaak zaakvoerders /freelancers die hun diensten zelf verkopen en zich hiervoor niet geschikt achten.

Waarom is verkopen het mooiste beroep dat er is? of zou dit kunnen zijn?

 1. je kunt iemand helpen (als je het doet vanuit die attitude?)

 2. je kunt een verschil maken, je hebt impact

 3. je krijgt er een kick van als klanten ‘ja’ zeggen

 4. je hebt vrijheid en hoeft niet hele dag op kantoor te zitten

 5. je houdt van de afwisseling (dit geldt niet voor alle verkoopjobs)

 6. je doet het voor het geld? status? 

Waarom haten?

 1. klanten liegen tegen je en je verliest hierdoor je zelfvertrouwen

 2. de afwijzingen knagen aan je zelfbeeld

 3. je hebt niet de commerciële drive

 4. je past niet in het bedrijf en/of de salescultuur

Voorbeelden:  ==> mogelijks heb je wel een commerciële drive maar geen competitieve drive en wil je daar je energie niet aan verspillen maar het management moedigt competitie aan, het zit in het bedrijfsDNA (vaak in commoditymarkten). ==> of omgekeerd:  je vindt het heerlijk om in een open competitieve landscape-omgeving te werken met gemotiveerde commerciële tijgers terwijl je bij je huidige werkgever gewoon op de baan moeten zijn en 1x/week of om de 2 weken op kantoor langskomt voor vergaderingen en hierdoor voel je je ongelukkig. Je mist de winnaarsmentaliteit.

Er zijn dus  verschillende types salesmensen, de ene is niet beter dan de andere, het is anders. Op elk potje past een dekseltje, gelukkig … Dus er hoeft niets verkeerd met jou te zijn als verkoper: de omgeving of de verkoopstrategie is misschien niet geschikt voor jou als je je niet happy voelt bij je werkgever ? (zie ook ebook onderaan)

 1. Je past niet in de sector: je hebt wel potentieel maar je past niet bij het type gesprekspartners of het type salesprocessen.

Dit is een selectieprobleem dat heel vaak voorkomt, dus stel de juiste vragen bij je sollicitaties want het verlies aan kapitaal is immens. Als je 6 maanden moet wachten om er achter te komen dat je niet past in je sector is het verlies niet alleen de verloren investering in jou als verkoper maar ook de gemiste kansen die niet direct terugkomen want de percepties bij je klanten zijn gevormd. 

Neem zelf de verantwoordelijkheid Als jij de juiste vragen niet stelt gaat het niet gebeuren. Sales is voor vele verantwoordelijken een ‘flou mystique’. Men heeft er geen vat op en men weet het niet te evalueren of men gebruikt flair-libelle psychologie om te zien of je sociaal bent (overigens veel effectieve verkopers zijn introvert/ambivert en zeker geen tafelspringers)

Als je vragen stelt als ‘beschrijf eens een salescycle’of ‘hoe beslissen klanten om met jullie samen te werken?’ en men kan daar niet op antwoorden = Red Flag , je hebt niet met beslissers te maken en die kunnen jou dus ook niet inschatten, men heeft zelfs niet nagedacht over de selectiecriteria die uiteindelijk bepaald worden door het type clienteel, men kijkt maar wat rond.

Als je hier meer over wilt weten en inzichten wilt krijgen in hoe je je carrière meer zelf kunt aansturen kun je het gratis ebook lezen : Solliciteren als verkoopproces

De beschreven technieken, vragen zijn ook een goede voorbereiding op wat van jou verwacht wordt als verkoper in je dagelijkse job. De volgzame verkoper is misschien wel leuk als collega en makkelijk aan te sturen maar je haalt er geen deals mee binnen.  In het ebook leer je assertieve strategieën om de aanwervingscriteria te beïnvloeden. Verkoopstrategieën die je ook nodig hebt in je job als verkoper. Je leert beter omgaan met uitstellende klanten, klanten die niet weten wat ze willen, en leert geheime agenda’s bloot te leggen.

 klik op afbeelding voor gratis ebook:

Succes, mvg, Rene

Copyright © 2010-2017, René Knecht

Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page