top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRene Knecht

Groeien als verkoper van binnenuit

Als je in je leven transformaties ervaart: stoppen met slechte gewoontes, totaal andere visie op de werkelijkheid, …, dan betekent dit dat je veranderd bent van binnenuit.

Men spreekt ook over de verandering tussen de oren, het inzicht.  Gevolg: je kunt niet anders meer handelen dan door het nieuwe inzicht. Zoals een gelovige plots atheïst wordt (of omgekeerd een atheïst die plots gelovig wordt ) en zijn hele geschiedenis/opvoeding moet gaan herschrijven. Alles staat op zijn kop.

In deze transitieperiodes ervaart men soms crisissen (veranderen doet pijn).

Het juiste inzicht leidt tot het juiste handelen (Socrates).

Veranderen van binnenuit is effectief en duurzaam. Uiteindelijk is dit de enigste vorm van persoonlijke ontwikkeling dat echt werkt, hoeveel goeroes je ook gaat opzoeken.

Klassiek wilt de maatschappij jou veranderen door haar overtuigingen bij te brengen vanuit de externe wereld en de geschiedenis (boekenwijsheid, wetenschap, cultuur, opvoeding, onderwijs). We kunnen ook niet anders willen we kunnen meedraaien en overleven …

Soms is de software die men wilt installeren niet altijd compatibel met je operating systeem: je functioneert anders. Bijv. als verkoper ben je meer introvert terwijl men in de bedrijfscultuur tafelspringers verwacht als verkoopspersoonlijkheden. Bijv. je bent als persoon creatief denker, terwijl je bazen doeners zijn en niet erg houden van nadenken en visievorming. Bijv. je hebt het nodig om je gesprekken goed voor te bereiden en naar de juiste openingen te zoeken terwijl je werkt in een adrenalinecultuur van rushen van de ene vergadering naar de andere. Bijv. Je bent een een sociaal beest en vindt het heerlijk om vanaf ’s morgens met je collega’s te tateren en je komt terecht in een stille omgeving met serieuze collega’s, stil achter het scherm.

Gevolg: wilt de transformatie tot stand komen dan moet je het oude eerst loslaten, hoe pijn dit ook doet en je zult het nodig geduld hiervoor moeten opbrengen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat je volgende opties hebt:

  1. je huidige omgeving en job aanpassen naar jou toe:  dan zul je moeten onderhandelen. Het kan passen in de nieuwe happiness cultuur waar medewerkers zelf vorm geven aan hun job . Deze nieuwe trend heet job crafting(https://nl.wikipedia.org/wiki/Job_crafting ). 

  2. een nieuwe omgeving zoeken, veranderen van job, …, soms is dit de beste oplossing. 

  3. transformeren: door het evt. niet-gewenste te aanvaarden en het een plaats te geven en als bij wonder past de omgeving zich toch aan jou aan. Dit is hogeschool magie en dat we als verkoper vaak toepassen zonder dat we dit beseffen. Bijv. aanvaarden dat de klant met eigen antwoorden komt en als bij wonder kiezen ze ook nog eens voor jouw argumentatie alsof het van hunzelf komt.

Deze geheime strategie van beïnvloeden werd o.a. toegelicht in dit artikel.


Te zweverig voor jou? Dan moet je dit artikel zeker lezen (mindstretching) ;-).

 

Als deze aanpak iets voor jou is en je wilt weten hoe je dit in de praktijk kunt brengen contacteer me vrijblijvend per mail voor een gratis verkoopscan (30 min telefoongesprek).  Vele klanten zijn met deze aanpak al geholpen en kijken nu anders naar het verkoopsvak.

Succes, mvg, Rene

Copyright © 2010-2017, René Knecht

Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page