Aantrekkelijkheid van zelfvertrouwen
In de personal development industrie wordt veel geïnvesteerd in personal branding, je angsten overwinnen, … met als doel het grote zelfvertrouwen te kweken om je plannen te realiseren enz. Ook in salesteams is hier interesse voor: immers hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt hoe aantrekkelijker je wordt voor de ‘onzekere’ klant.
Dat is ook zo bij sollicitaties: de verkoper die zich overmoedig kan presenteren krijgt in de praktijk vaak de job. De ontgoocheling achteraf is des te groter als het niet meer blijkt dan een facade te zijn. Als men in een nieuwe werkomgeving komt valt men namelijk terug op zijn persoonlijke kern (men is uit de comfortzone) en het zelfvertrouwen moet weer opgebouwd worden. Bovendien tonen deze babbelaars eigenlijk maar één ding: dat is hun onzekerheid. Dat is een gevolg van ‘de controle verliezen’ als je zoekt naar goedkeuring door te veel te praten. Je geeft dan alles weg, ook je invloed.
Of het beeld dat men toonde tijdens de sollicitatie was misschien wel echt maar het was slechts situationeel. Het sollicitatiegedrag was niet representatief voor de echte salesjob. Elke werkgever heeft zich wel eens in de luren laten praten door een veelbelovende kandidaat.
Hoe kunnen we op een natuurlijke manier zelfvertrouwen creëren? Het criterium zou moeten zijn: blijvend. Een teambuilding waar we met blote voeten op heet houtskool gaan lopen kan tijdelijk de euforie en het zelfvertrouwen vergroten maar het is niet blijvend. Bovendien niet iedereen houdt van dergelijke uitdagingen. Het moet van binnenuit komen.
In verkopen is dat zelfs gemakkelijk: je neemt bijv. de leiding tijdens een verkoopgesprek. Dat is de eenvoudigste manier om zelfvertrouwen te krijgen. Als je dit 3x achter elkaar doet en weet hoe het werkt dan kan het niet meer stuk. Het is dan een skill met een mooi effect op je persoonlijkheid.
Hoe neem je de leiding? Je stelt 3 vragen achter elkaar die de klant moeten laten komen – en waarbij je hem aan het denken zet – en waardoor hij 90% van de tijd aan het woord is. Wie luistert die leidt. Als je die leiding voelt dan krijg je zelfvertrouwen op een natuurlijke manier.
Leiders trachten niet te overtuigen. Ze zijn overtuigend door te zwijgen. Ze gedragen zich als de koning. Ik heb alles onder controle. Ik houd afstand.
Luisteren naar de klant doet ook de interne stem bij de klant verstillen. Hij gaat niet meer tegenargumenteren. Het gesprek wordt een flow. De klant krijgt ook zelfvertrouwen.
Een bijkomend gevolg is dat dit verstillen ook bij jou gebeurt. Dit komt door de externe focus op de klant. Op de een of andere manier geeft dit rust in het koppeke. Het is een vorm van meditatief aanwezig zijn. Je komt dan op de hersenfrequentie waarbij goede beslissingen worden genomen. Dus ook aankoopbeslissingen.
Als ik dit leerde aan een groep hooggeschoolde left brain ( dominant RED) sales managers kreeg ik als reactie :“… it makes sense. We will try the emotional stuff…” 😉 ==> Noot: Ik had hun overtuigd door bovenstaande tip toe te passen naar een groep van 10 p. Ook in verkooppresentaties en in training kun je dit toepassen.
Het zijn inderdaad emotionele soft skills, wel met een hard resultaat. En je kunt ze leren. Verandering bij jezelf is mogelijk.
Succes, Rene
“Schitterend – ik moet deze format opnieuw evalueren. Vooral de ‘tongue-in cheek’ toonaard is sterk. Ik had me verwacht aan een ‘voorleestoon’. Het lijkt alsof je dit ter plaatse uitwerkt en ontwikkelt. De pauzes na de vragen zijn erg sterk – stemmen tot nadenken…” – See more at: http://www.differentiationselling.com/boek-verkooptechnieken-voor-koude-acquisitie/
VIP Coaching – Verkopen voor Experts – Adviseurs en Dienstverleners VIP Coaching – Verkopen in Concurrentiële markten Fieldcoaching
Copyright © 2011, 2016, 2018 René Knecht
Wil je ook je ervaringen delen? Dat kan in de LinkedIn Group Differentiation Selling®
(je kunt daar gratis lid worden)
=====================
Meer tips:
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Of kijk rond: www.differentiationselling.com
Copyright © 2010-2018, René Knecht Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)
Comments