top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRene Knecht

INTUITIE: Hoe omgaan met sluwe klanten?

The invisible hand

Als je denkt: ik ga me verdiepen in intuïtie zodat ik anderen kan manipuleren dan zal dat niet lukken.

Omdat intuïtie gebonden is aan onvoorspelbaarheid, loslaten,  … Als je verborgen bedoelingen hebt dan ben je gewoon sluw, en je hebt veel sluwe mensen in de zakenwereld ;-).

Al je intuïtie voor je wilt laten werken dan zul je openheid moeten tonen + creëren.

Als dit te zweverig en naiëf voor jou wordt,

denk dan aan die situaties waar je zeker wist dat de klant ging tekenen? Je hebt een gesprek gehad en je wist gewoon zeker dat er iets ging uitkomen?

Hoe wist je dat? Bijv.

– misschien heb je veel openheid getoond: wat zijn de signalen?

– en waarschijnlijk heeft de klant ook veel openheid getoond: wat zijn de signalen?

Dit artikel geschreven in 2011 ging daarover

Openheid trekt soms sluwe mensen aan

Gevolg: je kan worden bedrogen, misleid … Zij wachten op die openheid om toe te slaan. Soms is het karakterieel: ze zijn niet in staat om openheid terug te geven. Ze gaan uit van het slechtste in de mens, mogelijks zijn ze zelf al vele malen bedrogen geweest, dus we kunnen er begrip voor op brengen. Veel ondernemers zijn vaak bedrogen. Dit win-lose gedrag leidt alleen tot lose-lose of zeer suboptimale resultaten, een leven van gemiste kansen en frustraties (en dit staat los van veel geld verdienen). 

Maar … als je wel die openheid tegenkomt dan gaan er onzichtbare krachten werken (“the invisible hand”): alles komt op zijn plaats. Nu gaan we echt zweven 😉 

Je moet er alleen voor zorgen dat er een dynamisch evenwicht is. Dat kun je managen,meer nog: het is je verantwoordelijkheid, de klant gaat het niet uit zichzelf doen. Jij leidt.

Wie leidt?

 Zoals ik in deze video uitlegde is het belangrijk om de subtiele en minder subtiele signalen te leren herkennen wanneer de klant de controle over het salesproces overneemt. Dit heeft altijd, zonder uitzondering, te maken met verborgen agenda’s. Een effectieve verkoper bewaakt en creëert dat evenwicht: daarom moeten de regels van het spel soms veranderen .Wie leidt?

Klik op video  die gaat over ‘changing the rule’s voor meer uitleg (12 min)


Dankzij deze tips worden er miljoenendeals binnengehaald, misschien toch de moeite waard?

Merkwaardig dat juist de bètawetenschappers (de zgn. left brainers) veel interesse hebben in deze materies? Hoe zou dat komen?

Zit er een logica achter? Les extrêmes se touchent.  

Copyright © 2011, 2015  René Knecht

Wil je ook je ervaringen delen? Dat kan in de LinkedIn Group Differentiation Selling®

(je kunt daar gratis lid worden) 

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page