Moet je als verkoper competitief zijn, altijd lachen en een fuifbeest zijn?
Soms zijn er denkbeelden in de maatschappij waar je mogelijks aan kunt ergeren of waar je je niet goed bij voelt. Zo ook bij de typische verkoper die sociaal is, een mensenvriend, altijd gelukkig, ambities toont in alles wat hij doet, toch een beetje killer-instinct, enz…Ergens is het te begrijpen: werkgevers hebben geen zin in werknemers die ze continu moeten commanderen. Ze willen (doorgaans) geen uitvoerders – verkopers die geen initiatief nemen en moeten gecontroleerd worden.
Dat geldt zeker voor de verkoper dat toch een eenzame job is en waar het enige meetpunt toch wel het resultaat is.
Dus ja ik begrijp de selectiemethoden waar men naar bewijzen zoekt van ‘drive’ en dat gaat men soms op zoek naar sportieve figuren, liefst kampioenen want ze hebben de ‘fighting spirit’. Zo moest ik (lang geleden) ooit eens gaan solliciteren en het eerste wat men vroeg was of ik sport deed … dat was nl. daar een selectiecriterium. Na het werk gaan tennissen met collega’s en graag met klanten naar Roland Garros gaan…brhh…zag ik niet zitten ;-).
Werkgevers zoeken dan vaak de zeer extraverte types die energie krijgen van sociale interactie, houden van feestjes,… en voldoen aan het commerciële tijger jargon dat nog steeds populair is in jobadvertenties. Luisterskills worden vaak niet ge-assessed of geëvalueerd. Dat past niet in dergelijke bedrijfsculturen.
Een gerenommeerd bedrijfspsycholoog wilde mij (lang geleden) overtuigen van het feit dat verkopers alleen gedreven worden door geld? Wetenschap overwint de duisternis maar niet als je dergelijke vooroordelen hebt.
Door deze stereotypen en vooroordelen krijg je accidenten, verkeerde aanwervingen, … : de ontnuchering komt als het te laat is en dat kost veel geld…
Laat je niet meesleuren in deze gekte als je niet zo bent en toch een salescarrière ambieert.
Je maakt graag klanten omdat je wilt waarde leveren, en ook voor de kick van ‘klanten maken’ zelf, mogelijks erkenning. Ik ken ook verkopers die die erkennig niet nodig hebben. Dus prestige is niet het succescriterium. Mocht dat zo zijn kan je de helft tot 80% van de bevolking aanwerven als verkopers. Je komt gegarandeerd van een kale reis terug. Ego verkoopt niet.
Wat wel werkt is authenticiteit? Wat is dat eigenlijk?
In dit artikel komt dat nog eens aan bod: klik op je kunt interesse niet faken.
Wat zo plezant is aan authenticiteit: je krijgt ook die drive, die soms zeldzame intrinsieke motivatie waar iedere werkgever en ook investeerders naar op zoek zijn. Uiteindelijk wilt iedereen zichzelf zijn: je moet daar dan geen moeite meer voor doen. De verkoper moet dan niet meer ‘aangestuurd’ worden.
En nog beter is: laat de klant schitteren. Laat de klant zelf beslissen. Het is zijn beslissing met jouw opties.
De klant ervaart : ”ik heb niet de indruk dat deze verkoper mij iets aan het verkopen is.” Zowel klant als verkoper kunnen dan oprecht (authentiek) zijn. Want wat je geeft keert automatisch naar je terug. – See more at: Je kunt interesse niet faken.
grts, Rene
=====================
Meer tips:
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
en doe de online gratis VerkoopScan
Of kijk rond: www.differentiationselling.com
Copyright © 2010-2015, René Knecht Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)
Comments