top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRene Knecht

Prospecteren Als Junior: Just Do It!


Toen ik als verkoper startte bij mijn eerste werkgever zaten we met 3 starters in hetzelfde bureau. We hadden net 2 weken technische opleiding gehad. Nu werden er verwacht dat we gingen prospecteren als jonge leeuwen. Geen klanten cadeau. Daar zaten we dan …. de hele dag zaten we lijsten te maken van wie we gingen bellen maar niemand nam de telefoon op (herkenbaar?).

Ik werd er ongemakkelijk van … maar durfde ook niet … ik wilde niet afgaan. De angst voor de NEE/AFWIJZING in bijzijn van collega’s.

Dan maar wachten tot de lunchpauze als mijn 2 collega’s een broodje gingen eten … Toen lk alleen was belde ik een nummer van de prospectielijst waar ik al 2 dagen mee bezig was: en ik kreeg een IT verantwoordelijke aan de lijn! Mijn harte klopte tot in mijn keel … Ik stamelde iets van “… IBM, AS/400,   … ” en vroeg naar de afspraak en tot mijn verbazing kreeg ik die: mijn eerste prospectie-afspraak!

Wow! wat een adrenaline … Ik had de smaak te pakken. Ik was niet zo bang meer. Dit was een eerste closing: vragen naar de afspraak. Daar is mijn houding 180° veranderd. Just do it!

Uiteraard pak ik het nu helemaal anders anders aan en stel ik ook vragen 😉. Maar het was een leermoment die je leven uiteindelijk bepaalde. Hoeveel verkopers met potentieel haken in deze fase niet af?

Mocht ik  toen mijn eigen werkgever geweest zijn dan had ik toch wat meer begeleiding gegeven. Maar ja verkopers hebben de drive en lossen het wel op ook zonder hulp is de redenering?  Het kan alleen wat langer duren. Het bedrijf had toen geld. Je mocht 6 maand aanmodderen. De goede oude tijd.

Als ik later elders ging solliciteren en over deze ervaring vertelde dan gingen de deuren open. Een verkoper die prospecteert. Dat is wat we zoeken 😉

Niet te veel babbelen, just-do-it. Dat geeft vertrouwen. Maar met een strategie gaat het sneller. 

Wil je mijn strategieën ontdekken, neem vrijblijvend contact op of misschien bel ik je zelf wel op in de komende maanden.

Je klanten kiezen is vaak een betere strategie (en met minder concurrentie).

Lees ook eens de bijdragen over  ABM – Account Based Marketing. Een doeltreffende strategie om zelf je klanten te kiezen met hoge rendement. Zo moet je geen 6 maand aanmodderen om je eerste klant te maken.

grts,Rene

Copyright © 2010-2019, René Knecht Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page