Stop de Marketing Automation Waanzin

In de maatschappij word je opgevoed tot copycat.

De maatschappij draait op uniformiteit, koppen in dezelfde richting. Anders krijgen we chaos. Het wordt met de paplepel ingegoten. Innovators of creatievelingen die het anders willen doen zullen altijd in de minderheid zijn. Creativiteit is niet renderend in organisaties want is risicovol.(behalve in sales!)

Ondernemers en Coaches die elkaar copiëren zijn gewoon een afspiegeling van de maatschappij.


“Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen en toch andere resultaten verwachten” (Einstein)


Zo ook bij de huidige hype in marketing automation: hoeveel krijgen we niet op elkaar lijkende berichten in de trant van:

Hey Rene, ik zie dat we een gedeelde passie hebben voor IT Consulting! Ik kijk altijd uit om mijn netwerk verder uit te breiden. Als je hiervoor openstaat ...


Hey Rene, bedankt om te connecten! Ik was zojuist je profiel aan het bekijken en herinnerde mij dat je actief bent in de IT Consultancy ... (gevolgd door een pitch met diensten waar ik niet op zit te wachten)

, dus ik dacht ik neem even contact!


Dag Rene, Ik zoek steeds toffe, nieuwe LinkedIn profielen en ik zag dat van jou. Ik leer graag product en IT mensen zoals jij kennen, vandaar mijn verzoek ....


Beste Rene, Veel organisaties zijn bezig met het vernieuwen van de HR-cyclus. Is dat ook een thema dat speelt in jouw organisatie? En ben je op zoek naar een goede invulling hiervoor?


Vaststellingen

- Je krijgt deze berichten direct (enkele seconden) nadat je het connectieverzoek hebt aanvaard.

- Men gebruikt een aantal sleutelwoorden uit mijn Linkedin-profiel: uit de context gehaald (ik heb ergens productmanager staan in mijn profiel en mijn bedrijf heet ICT-Connecting BV).

- Men wilt sympathiek doen maar zonder enige interactie of reactie van mij krijg ik direct de pitch totaal niet aangepast.

- De empathie is "fake" = niet gemeend = vals = met verborgen agenda.

- De taal is hip met terminologie vaak rechtstreeks uit een US business school. Of dit de ondernemer die het fake ervan direct inziet echt persoonlijk aanspreekt?

- het is 1-richtingscommunicatie, men smeekt om aandacht

- Men probeert maar wat en Linkedin is op deze manier een spamkanaal geworden.


Vaak zijn dit systemen gekocht in de US die men vertaald heeft (soms te letterlijk) en waaronder men eigen webadres heeft onder gezet. Er zijn veel copycats.


Er zijn diverse tools beschikbaar waarmee je dit kunt automatiseren, maar als je in B-to-B zit zou ik toch oppassen. Je vernietigt waarde (en je geloofwaardigheid).


Voor creativiteit zijn er echter geen "best practices", daarom wordt er in organisaties weinig geïnvesteerd in Creativiteit. Dat is te risicovol. Behalve in Sales voor wie er voor openstaat?Wat kun je wel doen?

- Vertrek van een raamwerk waarbij je in elke interactie met je Linkedin-contact waarde toevoegt en waardoor ze wel aandacht aan jou geven + met jou in contact blijven!

- In het begin is dit wat puzzelen maar ook dit wordt routine waarbij je elke boodschap wel aanpast aan je individuele contact.


Bijvoorbeeld: (uit de realiteit)

Gezien uw specialisatie Strabologie had ik graag eens informatie uitgewisseld i.v.m. een optisch instrument waarbij u 2-ogig monoculair zicht kunt creëren bij patiënten met Binoculaire disfuncties. Dit kan nuttig zijn voor diagnoses waarbij prismalenzen of operaties niet effectief zijn.


Kan ik u daarover eerst een korte video doorsturen (2 min) waarbij ik dit demonstreer? om daarna enkele ervaringen en vaststellingen uit te wisselen?


Of je bovenstaande nu begrijpt of niet: de straboloog (een specialisatie binnen oogheelkunde) begrijpt het wel en kan dit niet negeren omdat het laserfocused is op waar hij/zij dagelijks mee bezig is.


Vaststellingen

- je stelt je direct op gelijk niveau, geen chit-chat waardoor je direct geassocieerd wordt met een verkoper die komt verkopen.

- je bent direct to-the-point zoals een directe collega-oogarts zou zeggen:" kijk eens , dit optisch instrument zou ons kunnen helpen bij ...", alsof het de evidentie zelf is dat je hier aandacht aan moet besteden. De prospect herkent zich in het verhaal.

- Je zoekt niet naar validatie ! (Je communiceert op het zelfde niveau: dit is essentieel. In koude prospectie zondigt 99% verkopers tegen dit principe waardoor ze direct invloed verliezen).


Verkoop je meer commoditydiensten (= het is moeilijker je te onderscheiden van je concurrenten) dan creëer je eerst een nieuwe context waarin jouw dienstverlening op een andere manier kan begrepen worden: dit is maatwerk en vraag inzicht in de "blinde vlekken".


• Hoe kunt u uw salesmensen helpen met inzicht in nieuwe (onvoorspelbare) tactieken zodat de klant met hun aan tafel wilt gaan zitten + gevoelige informatie deelt?

Deze "gevoelige informatie" over de echte klantwaarde is essentieel en vaak de blinde vlek in marketing en sales. Dit is het meest fascinerende en vaak ongrijpbare aan sales. Dit betekent niet dat we het moeten negeren. We kunnen dit naar boven halen en er iets mee doen. Dit geeft u een voorsprong.

• De antwoorden zitten in uw organisatie. We halen het eruit.


Wil je meer inzichten in hoe je dit kunt toepassen in jouw sector? Stuur een mail met een aantal data en tijdstippen voor een persoonlijke Teams Meeting.( 30 min, gratis)


Je kunt 10 - 20 jaar vooruit gaan door één enkel inzicht.


Succes in de verkoop, grts, Rene Knecht en Vera de Rave


Copyright © 2021 René Knecht, Vera de Rave

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven