top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRene Knecht

Verkopen door niets te doenOndernemers die een firma uit de grond hebben gestampt drillen soms hun verkoopploegen met presentatieskills enz … Maar als je vraagt hoe ze destijds hun eerste klant gemaakt hebben gemaakt en die mogelijks wel de start van de groei van hun organisatie heeft betekend  dan is het antwoord vaak: “ik was receptief … Ik ging het gaan uitzoeken … ik zocht naar een oplossing om die klant te helpen…” Op een of andere manier zijn ze dit elementair principe van verkopen vaak vergeten Ik licht een en ander toe via volgend voorbeeld:Voorbeeld van Fieldcoaching Als ik met een verkoper meega naar een prospect in het kader van een fieldcoaching dan ben ik als externe nog zeer junior. Ik heb niet voldoende productkennis/ken de klant niet.  Ik sta er letterlijk boven. Ik kan objectief zijn. Ik heb geen belangen bij het al dan niet doorgaan van de deal en oefen dus geen druk uit – ik laat er mijn slaap niet voor – behalve dat ik de verkoper wil helpen die deal binnen te halen. Hierdoor kan ik al luisterend niets doen vanuit een bevoorrechte positie.

Er gebeurt dan iets magisch: alle energie die ik heb is gefocust op de klant, ik kan niet anders. Alles komt vervolgens in beweging, het gesprek krijgt openingen en vaak zien we ook dat het effectief goed afloopt. Zonder dat we daar echt iets voor doen, buiten ontvankelijk zijn.

Mogelijke verklaringen  – De mentale inspanning is al gebeurd: ik heb me in de situatie van te voren ingeleefd + vragen voorbereid. – Ik kan blanco meedoen: geen verborgen agenda. Als vanzelf creëert dit openingen. Je creëert in het verkoopproces gaten (white gaps). Dit is een kenmerk van echte dialoog.


– De klant en verkoper vullen die gaten zelf in en gaan verbindingen leggen. Dit is een intuïtief proces. Rationeel zou je nog kunnen zeggen dat verkopen een ‘joint decision making process’  is of een ‘gezamelijke besluitvorming’, hetgeen een vereenvoudiging van de waarheid is. Het is eerder iets dat met een zekere onvoorspelbaarheid tot stand komt (intuïtief).

Als je op deze manier verkoopt krijg je klanten die zelf terugbellen en die …

  1. mee-helpen de juiste oplossingen/manier van samenwerken te vinden

  2. mee-helpen jouw diensten intern te verkopen

  3. mee-helpen het contract intern getekend te krijgen

Meer Tips en inzichten via deze link.


“Schitterend – ik moet deze format opnieuw evalueren. Vooral de ‘tongue-in cheek’ toonaard is sterk.  Ik had me verwacht aan een ‘voorleestoon’.  Het lijkt alsof je dit ter plaatse uitwerkt en ontwikkelt. De pauzes na de vragen zijn erg sterk – stemmen tot nadenken…” – See more at:http://www.differentiationselling.com/boek-verkooptechnieken-voor-koude-acquisitie/


VIP Coaching: dit programma heeft al vele klanten geholpen. Lees hier meer over:

Succes, René


Copyright © 2011, 2016  René Knecht

Wil je ook je ervaringen delen? Dat kan in de LinkedIn Group Differentiation Selling®

(je kunt daar gratis lid worden)

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page