top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverRene Knecht

Yin En Yang: Verkopen Vanuit Jouw Sterktes – Je Hoeft Niet Te Veranderen

Yin en Yang

Noot: ik zou vrouwelijk (anima, yin) en mannelijk (animus, yang) als jungiaanse terminologie kunnen gebruiken maar we zouden dan direct de connectie maken met de man en de vrouw als geslacht en dat is niet de bedoeling van dit artikel. Yin en Yang is in elke man en vrouw aanwezig en al dan niet is een van beide energieën meer of minder ontwikkeld. Ik laat het daarom open.

Tijdens workshops krijg ik wel eens feedback van een deelnemer die tot inzicht komt dat hij/zij te dominant/ te veel op zichzelf gefocust is als verkoper en dat hij/zij empathischer moet worden …

Dan moet (kan) ik altijd corrigeren:

 1. Nee: dat is jouw sterkte (YANG energie)

 2. Jij bent beter in grenzen stellen, omgaan met druk van de klant.

 3. Jij kunt nee zeggen

 4. Dat is jouw eigenschap die doet prospecteren en vragen naar de afspraak. Top!

 5. Inderdaad als de slinger te ver doorslaat dan heb je geen empathie meer en dan kan je de klant niet beïnvloeden. 

 6. Dus je moet je weg naar het midden vinden en gezond assertief worden 

 7. Bijvoorbeeld:

 8. Ik heb wel iets in gedachten. … mmh wat maakt dat jullie destijds voor deze oplossing gekozen hebben? …

 9. Oei sorry ik dacht dat we er waren: wat heb ik niet gezien? …

 10. Als u met ons in contact kwam: wat had u toen in gedachten …

We werken dus vanuit een sterkte. We hoeven niet te veranderen, enkel bijschaven.

Meer mannelijk worden door het vrouwelijke te ontwikkelen Meer vrouwelijk worden door het mannelijke te ontwikkelen. Anders krijg je extremen zowel bij mannen als vrouwen.

Omgekeerd komt de typische relationship seller tot de conclusie dat zij/hij te meegaand is en daardoor de controle/leiding verliest en daardoor de klant niet meer kan beïnvloeden, er is geen evenwicht meer.

Dan moet (kan) ik altijd corrigeren:

 1. Nee: dat is jouw sterkte (YIN energie)

 2. Jij bent beter in de dialoog te openen en de klant te laten komen

 3. Je kunt meebewegen en zo krijg je geleidelijk de controle over het proces: stap voor stap. Top!

 4. Inderdaad als de slinger te ver doorslaat: laat je de klant de controle overnemen, kleedt hij je helemaal uit en luistert niet meer. Daardoor kun je hem niet meer beïnvloeden en niet closen.

 5. Dus je moet de weg naar het midden vinden. Door gezond assertiever te worden.

 6. Bijvoorbeeld door leren ‘nee’ te zeggen zonder ‘nee’ te zeggen als je je daar comfortabeler bij voelt.

 7. Bijvoorbeeld:

 8. Mmmh ik weet het zo nog niet, is dat iets dat waar u echt naar op zoek bent …

 9. Dat had ik niet verwacht …

 10. Ik moet daar even over nadenken …

We werken vanuit een sterkte. We hoeven niet te veranderen, enkel bijschaven.

In de workshops heb ik beide profielen nodig. Ze kunnen van elkaar leren.  Op de een of andere manier komt het inzicht telkens tot stand. We laten het gebeuren (YIN, intuïtie). Ergens kom ik wel uit waar ik wil (Yang, doelen).

Dit is de essentie van beïnvloeden. We laten de ander komen. We laten de ander keuzes maken. Alleen: wie zijn keuzes waren het? Hoe zijn ze tot stand gekomen? Observeer wat in de workshops gebeurt. 

Symboliek:

Omgaan met onvoorspelbaarheid, chaos, samenwerken, Eros, de Godin, Partnership- model,(aanvaarden) Zijn  = YIN Controle, orde, discipline, doelen, scoren, Logos, de Jager, Dominator-model, (bewust) Worden  = YANG

Een deal creëren is altijd YIN  + YANG.

We zijn afgelopen decennia overspoeld door Yang-salesmethodieken eigen aan angelsaksische – westerse bedrijfsculturen eind XX-e eeuw.  En ze botsen allemaal op de Status Quo. Door te veel sturend te zijn laten ze het niet gebeuren. Er is te veel push (yang) waardoor we overhellen naar het andere uiterste (enantiodromie): de klant wordt hierdoor passief, niet beslissend (Yin). Het is een paradox. We roepen dit gedrag op bij de klant.

Het is de logica (paradox) van het universum. We hebben beiden nodig.  (*)

Beetje Yin aan je Yang kan je resultaat verdrievoudigen (x3).  Dus YIN (vrouw) maakt meer Yang(man) en omgekeerd. + Je kan beter om met tegenslagen (mentale sterkte, flink bij de tandarts).

Succes met de verkoop, Rene

 

 (*) Volgens Jung: als je als mens je vrouwelijkheid/mannelijkheid niet ontwikkelt word je ontkracht in je mannelijkheid/vrouwelijkheid. Je bewustzijn vertoont dan extremen. Het onderbewustzijn gaat werken als een schaduw (niet bewust): negatieve Yin en Yang.

Een ludiek voorbeeld vinden we in Mrs Bucket (negatieve yang, onderontwikkelde animus)  en haar man Richard (de pantoffelheld, de held die hierdoor een clown wordt) – (TV serie: Schone Schijn, Keeping up Appearances).

Zo zien we ook dat Harde wetenschappers weinig toegang hebben tot hun creativiteit/verbeeldingskracht waarvoor ze hun Yin nodig hebben.

Negatieve Yang (onderontwikkelde animus) kan leiden tot burn-out, uitputting (perfectionisme), win-lose, egoïsme, uitbuiting, najagen van kicks, ego-inflatie, handelsoorlogen, kruistochten, niet laten uitpraten, ‘kan niet tegen kritiek’, ijdelheid (trofeeën, medailles), niet flink zijn.

Negatieve Yin (onderontwikkelde anima) kan leiden tot stagnatie, je talenten niet ontwikkelen, wachten op het paradijs (watermantijdperk, atlantis), slachtofferhouding, goeroe-aanbidding, geen onderscheidingsvermogen, rusteloosheid, verslavingen, bang voor afwijzing.

Business goeroe’s en ook media/reclame spelen hier perfect op in. Alles is een projectie. Zie ook mijn eerder artikel. Succes in de verkoop! mvg, Rene Knecht

Copyright © 2019 René Knecht

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page