Op het vliegtuig vanuit Turkije zie je veel fake handtassen: Yves Saint Laurent of een Louis Vuitton.
De nieuwe eigenaars zijn ook een beetje fake: ze dragen iets te veel makeup, iets te veel goud. En zijn daardoor niet meer aantrekkelijk, vergane glorie, iets onnatuurlijk.
Perfect onaantrekkelijk
Op een km afstand zie je dat het fake is: wat nagemaakt wordt mist iets creatief. Het getuigt van slechte smaak.
Of het nu gaat om namaakvlees, sexpoppen of het digitaliseren van menselijke interacties.
Tijdens Corona hielden we online recepties met digitale drankjes of er werden naar fantasie- geliefden naaktfoto's gestuurd.
Hoe leerden we communiceren?
Baby's leren communiceren door te luisteren naar een fysiek aanwezige ander, niet door naar een TV of computerscherm te staren. Ze leren via een systeem van synchronisatie: het overnemen van ademhaling, de mimiek van de gezichtsuitdrukking, het timbre van de volwassen ouder. Dat zou al in de baarmoeder gebeuren. (Oerresonantie)
Ons lichaam is dus een gevoelige snaar: we spiegelen elkaar. Het maakt ook dat we kunnen inspelen op elkaar tijdens conversaties. We kunnen andermans zinnen afmaken op basis van een realtime interpretaties van woorden, de kleinste wijzigingen in toon, timbre en non-verbale expressies.
Bij digitale conversaties zit daar een vertraging tussen (niet realtime): daarom is het vermoeiend.
We moeten continu checken of de ander wel onze boodschap ontvangen heeft. De technische communicatie-problemen (Zie je mij? Hoor je mij?) verergeren dit fenomeen.
Het voelt aan als de afwezige ander en is ideaal voor mensen met bindingsangst: 'ik kan de ander op afstand houden.'. Het is een vorm van controle/macht. Narcisten vinden zo online hun slachtoffers die verlatingsangst hebben. Verlatingsangstigen zoeken immers een 'spannende' partner, in het spel van aantrekken en afstoten. De Narcist heeft dit perfect onder controle.
Er zijn ook voordelen aan die onzekerheid: schaarste en selectieve aandacht.
Wat wil hij van me? Ziet hij me nog graag? Is hij echt enthousiast? Vindt hij mijn nieuwe schoenen wel mooi?
Men voelt zich enerzijds veilig achter de digitale muur, en anderzijds angstig omdat in het noodzakelijke intieme contact om de ander te begrijpen we gegevens (emotionele data) missen. Er is een 'schaarste' en dat kan veel impact hebben zoals beroepsverleiders weten. Het zorgt voor adrenaline, het verslavende hormoon in menselijke relaties.
Je kan de aandacht van de ander digitaal focussen
Door selectief informatie te delen die je wilt delen. Je laat de ander raden, de plaatjes opvullen.
Besef wel dat je voor deze strategie de aandacht moet verdienen: de ander, de klant kan je zo wegswipen.
Het komt er op aan digitaal relevant te zijn: niet enkel door inhoud (de natte droom van de marketeer want dit geeft een gevoel van controle) maar door wat echter te worden. En dat heb je niet onder controle met cijfers en clicks.
Hoe word je echt?
Van fake naar echt doe je door de emotionele snaar te raken. Het beetje creatieve onvoorspelbaarheid die echte merknamen onderscheidt van fake-namaak. Die paar puntjes, knopjes, het type stof, het extra ribbeltje of streepje die een kledingstuk plots iets chique geeft. Niet het embleempje maar iets niet copieerbaar.
Dat is eng in de wereld van Data Driven marketing dat juist dat fake copieergedrag in de hand werkt. Daardoor raakt ze geen emotionele snaar.
Wat kun jij doen in jouw markt en bij jouw prospects om die emotionele snaar te raken? Als je dit 'echt' wilt word je gedwongen naar jezelf te kijken en jezelf te worden.
Daar zit jouw wisselgeld om met klanten aan tafel te zitten. Is dat de moeite waard voor jou?
Hoe maak je van hard data weer Poëzie waar klanten naar willen luisteren?
Wil je verder ontdekken hoe je het verschil maakt in de DigiKosmos? Weet dat deze kennis aanwezig is in jouw organisatie. We moeten het er alleen uit halen en vorm geven. Dat kan via Story Hacking: https://www.centrumvoornieuweklanten.com/diensten
Wil je daarover in gesprek? morgen is er weer een online sessie via Google Meet (10h) waar je vragen en cases kunt delen. Voor uitnodiging stuur mailtje terug.
Succes met de verkoop!
Kreeg je deze mail via iemand anders en wil je deze politiek incorrecte content ook ontvangen: schrijf je in viahttps://www.centrumvoornieuweklanten.com/inzichten.
Comentarios