top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRene Knecht

Beurzen: verkopen van de jongensdroom

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2022

Als kind ging ik met mijn vader eens naar het autosalon aan de Heizel (Expo). Je kon dan in auto’s gaan zitten en je fantaseerde als jongetje dat je later met die Porsche of toen ook Renault Alpine kon rijden. Die kostten ongeveer 500.000 BFR, een toen onwaarschijnlijk hoog bedrag.

Verkopen van een jongensdroom.

bron: Autovisie.nl Ook zat ik in een SAAB en daar voelde je je letterlijk een piloot met al die lichtjes op het prachtige dashboard. Mijn hele leven heb ik sindsdien gedroomd van een SAAB, niet van die hostessen met lange benen, daar was ik te klein voor.

De kracht van verbeelding in Marketing

Een icoon: De Saab 900 Turbo (bron: klassiekerweb.nl) Ik heb ooit veel later als ik zelfstandig werd één oude Saab 900 gekocht, tweedehands en toen was het plezier gauw over. Nooit meer. Voorgoed genezen. Ondanks dat blijven het mooie wagens en de een heeft meer geluk dan de ander met een occasie. Dat beursbezoek is dus 30 jaar blijven hangen om een droom waar te maken. Mijn veranderbrein was overprikkeld. Wat kun jij geven aan je klanten om die indruk te geven die blijft hangen? Ondanks de geur van goedkope friet, hotdogs of schrale bierlucht eigen aan de EXPO. (noot: geuren blijven voor eeuwig in het lange termijngeheugen en maken deel uit van de Heizel-beleving) Dat hoeft niet altijd veel geld te kosten. Het gaat zeker niet om ….

  • Technische uitleg geven

  • Zware demo’s geven

Daarmee belast je het status quo-brein en torpedeer je de fantasie en het veranderbrein. Over en Out. Na afloop bedanken jouw prospects voor de heerlijke barista-cappuccino ☕️ en zeggen dat het super interessant was maar daar blijft het bij. Misschien kun je zoals in het Saab-verhaal de fantasie prikkelen met iets dat gelinkt is aan jouw oplossing? Hostessen doen het nog altijd zeer goed dus dat is een blijver. In hightech of AI is het alternatief een robotpop, maatje 34-36, die jouw prospects op hun wenken bediend. En met de toekomstige Metaverse kunnen we alle kanten op. Hoe kunnen we nu dat commitment krijgen en echt warme leads creëren? voorbeelden uit de praktijk:

  • Op de beurs is een primeur waar jouw klanten iets als de allereerste gaan zien (novelty seekers, dopamine-verslaafden)

  • De klant kan iemand ontmoeten die iets voor hen kan betekenen (impact, power, klanten gevoelig voor charisma): iemand die buiten de beurs voor de prospect ontoegankelijk is. Dat kan een BV/BN zijn of een auteur die een bepaalde betekenis heeft in jouw niche. Iemand een beetje gek, niet mainstream, anders trek je geen volk. Het kan ook onze voetbalheld Jean Marie Pfaff zijn die hier een business model van maakte.

  • Jouw klanten kunnen via jou op de beurs hun netwerk, lees invloed vergroten? Wie kan je bij elkaar brengen? Dan ga jij als organisator ook impact hebben. Je hebt de groep belangrijker gemaakt. (Soft Power)

  • Hoe kun je peer-to-peer beïnvloeding toepassen? In dit geval betekent dit klanten en prospect met elkaar doen babbelen als gelijken, peer-to-peer. Daarom de vraag: Hoe krijg je ze op een bepaald tijdstip samen? Dit is de grootste vorm van impact.

  • Een autosalon heeft een Sinterklaas-effect: elk jaar (2 jaar voor het autosalon) worden de agenda's geblokkeerd en trekken ouders met kleine kinderen naar de intocht van Sinterklaas. Men wilt dit niet missen. Kan jij ook zo een Sinterklaas-effect creëren?

Wat maakt het echt interessant om aanwezig te zijn? Wat is het wisselgeld? Welke attractie heb je in huis? Wat blijft nazinderen en waar de klant aan blijft denken als die teruggaat naar de collega's - beïnvloeders. Zo willen ze er volgend jaar ook bij zijn. Het zijn maar suggesties omdat mijn collega Vera beurzen voorbereidt voor haar klanten op het genereren van leads. Zo is er een positieve ROI. Neem gerust contact met haar op. Succes met de verkoop! Kreeg je deze mail via iemand anders en wil je deze politiek incorrecte content ook ontvangen: schrijf je in via https://www.centrumvoornieuweklanten.com/inzichten. Copyright © 2010-2022, René Knecht

Differentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office.

Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP)

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page