top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRene Knecht

Hoe maak je data, hard science, wetenschap weer sexy en verkoopbaar?

Bijgewerkt op: 5 apr. 2022

In de jaren 70'-'80 keken alle generaties nog geboeid naar Star Trek. Opvallende figuur was Spock, half mens, half Vulcan, een ras dat emotieloos was. De wereld werd door Spock enkel via de ratio waargenomen wat hilarische scènes gaf. Ook omdat Spock het 'menselijke ras' observeerde vanuit zijn referentiekader. "It is curious how often you humans manage to obtain that which you do not want." (Spock, Star Trek)

bron: Youtube: Mr. Spock and his logic (20 sec)


Star Trek werd bekeken door een brede laag van de bevolking. De oeroude thema's die mensen beroeren kwamen aan bod:

  • er was een fascinatie voor de personages zelf die de verschillende archetypes voorstellen waarmee je contact maakt met het onderbewuste. De echte change factor.

  • het onbekende heelal (het oer-vrouwelijke thema, de chaos, de onvoorspelbaarheid en ook de fantasie)

  • het thema Goed en Kwaad

  • de strijd, de held die opstaat en het Kwaad bestrijdt

Er was 1 aflevering waar Spock wel contact maakte met zijn gevoelswereld en er 'emotioneel van werd':

BronYoutube: Star Trek - A Kiss For Spock (2 min)


Het vrouwelijk archetype in marketing is noodzakelijk om bij de klant openheid te creëren.

Spock bloeide even open en dat was na het contact met de anima (= het vrouwelijke archetype): de bloem of de vrouw in deze scène. In Sprookjes en veel Hollywood-thema's komen deze oeroude thema's terug als het woud, het bos, de zee, het kleine meisje, een elfje: dit zijn vrouwelijke symbolen die de anima in de man, meestal een Koning in sprookjes, wakker maken.


Het kan ook de prinses zijn die de kikker-prins kust en uit zijn betovering haalt.


De rol van de symbolische vrouw in sprookjes en de grote verhalen is het afzwakken van het bewustzijn, de man een onscherpe blik geven zodat er er contact wordt gemaakt met het onderbewustzijn, bijvoorbeeld via het archetype van de zieneres.

archetype van de zieneres, yin energie die mannen beïnvloedt.
Bron: Youtube, Melisandre, The Red Woman in Game of Thrones, archetype van de zieneres

Bron: Youtube, Melisandre, The Red Woman in Game of Thrones


De zieneres: het thema in sprookjes en mythen van de anima die aan de deur klopt. Wanneer mannen (of organisaties) het vrouwelijke onderdrukken kunnen ze een fascinatie krijgen voor de vrouwelijke YIN energie (de anima). Ze zijn dan a.h.w. betoverd door een vrouwelijk archetype (bijv. de Zieneres als beeld of symbool). Het onderbewuste breekt door, tikt op de ruit. Men denkt niet meer rationeel. De ratio wordt uitgeschakeld. Men is in de ban.


Vrouwelijke Yin energie kan ook zeer dominant zijn. Men is in de ban, bezeten zoals we zagen bij Melisandre in Game of Thrones.


Het onbewuste heeft een magische invloed op mannen. "Mannen" kun je hier lezen als de 'ratio', 'de KPI', de 'DATA', de 'procedures', 'best practices': willen we iets veranderen bij onze klanten (mannen en vrouwen) zullen we toch die shortcut moeten maken naar dat onderbewuste veranderbrein. Daar gebeurt het en nergens anders.

Afsluiten van de anima (ook als het symbool water) of het veranderbrein leidt tot verdorring, stagnatie, de dood. De dood van jouw deal in de vorm van lange salescycles, niet willen beslissen, mensen die knikken maar niet in actie treden. Men luistert met een Excel, een checklist.


Is jouw marketing vandaag ook zo gericht op de gevoelloze ratio?

==> Ik weet zeker dat jij of je bedrijfscultuur veel leuker zijn dan je saaie marketingteksten met cases, white papers, ... die hoe logisch ook, niemand beroeren.


Waar kun jij de switch maken naar dat veranderbrein? Het zijn soms kleine inzichten die grote veranderingen kunnen betekenen. Yin of het symbolisch vrouwelijke, ook aanwezig bij 'echte mannen', zorgt voor dat 'aha'- moment. Of kijk eens naar meisjes die graag met lego spelen.


Veel succes, Rene


Gratis MarketingScan op hoe jouw messaging en website reageren op het veranderbrein: https://www.centrumvoornieuweklanten.com/contentmarketinginb2bDifferentiation Selling is Registered in US Patent and Trademark Office. Differentiation Selling is Registered in The Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) Referenties van Klanten Copyright © 2010-2022, René Knecht

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page