top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverRene Knecht

Marketing van Spiritualiteit

Wat is spiritualiteit? Kunnen we dit definiëren?

Nee, daarom is het spiritueel.


Als je het gaat definiëren of labellen verlies je de aandacht van potentieel geïnteresseerden. Bewaar het mysterie. Het geheim van succesvolle religies.


Marketing van spiritualiteit

We kunnen veel leren van goeroes en coaches van spiritualiteit.

Hoe slagen ze erin mensen warm te maken voor iets ongrijpbaar? Wanneer ga je persoonlijk bijvoorbeeld 5000 -10.000 - 20.000 euro uitgeven voor een spiritueel traject.

Dit zijn de observaties vanuit het standpunt van klanten van goeroe's en coaches in het spirituele domein:


1/ Je zit in je leven vast en hebt de hoop bijna opgegeven.

Er moet dus wel nog hoop zijn. Een gevoel dat het mogelijk is.

Die goeroe is een voorbeeld van iemand die het allemaal heeft meegemaakt: financieel aan de grond, burn-out, gebroken relaties, in de bak gezeten en heeft het overwonnen.

Als hij of zij het kan dan moet het ook mogelijk zijn voor mij?

Wil je deze strategie volgen dan ga je in je storytelling dit verhaal uitvergroten.

Ik zou wel oppassen voor de clichés: het gelukkig gezinnetje, perfecte harmonie tonen, woning in Ibiza, Lapland, … Klanten hebben een sensor voor marketing-bullshit = 'klinkt als iedereen'.

"Marketing is the fight against the clichés"


2/ Je valt voor een belofte, een resultaat.

Dat kan gaan van een partner vinden en niet meer de foute vrouw of man aantrekken tot rijkdom (unlimited power) ... of tot een gevoel van éénwording met het universum zodat alles voor jou op zijn plaats valt of zoiets …

"I’ve been there before."


De goeroe is de mentor die haar klant helpt in haar kracht te staan om dit te bereiken. Zie ook deze newsletter: Marketing voor Nerds.


Je bent dus geen podiumbeest die afstand creëert maar je bent toegankelijk, virtueel aanraakbaar. Fascinatie is interessant maar je creëert afstand als die fascinatie blijft voortduren. Je moet vlees en bloed worden.

Je verhalen (content) moeten dus heel persoonlijk, zelfs intiem worden.

Je schakelt de concurrentie uit want het is zo persoonlijk dat niemand het kan copiëren zonder als een copycat en dus niet authentiek over te komen.


3/ Als jouw klanten een stap zetten dan is dit een emotionele beslissing.

Er is geen voorspelbaar resultaat mogelijk ondanks de belofte.

Er zullen wel bewijzen zijn en referentiecases maar dat het bij jou gaat lukken kan je niet met zekerheid zeggen. Er zijn ook veel mislukkingen die niet op de websites staan.

Dus een klant moet de sprong in het onbekende wagen en moet zich overgeven : het onbekende pad. Daarom lees je vaak de formule: ‘We gaan het samen doen’.

Jouw klant overtuigen voor zo een traject lukt niet met een use case of een excelletje. Ook niet in gewone b2b-verkoop overigens. Zie verder.


4/ Hoe draai je aan de emotieknop?

In old school-verkopen zul je leren dat je de pijn moet verkopen van de huidige situatie zodat de consequenties van 'in de huidige situatie blijven' te veel pijn gaan doen. Dit is nog een algemene praktijk ook bij vele goeroe's.

Je krijgt dan storytelling in de zin van: je zult de rest van je leven alleen blijven, tot je pensioen werken voor een baas met continu overuren kloppen of eindigen in de goot als je zo doorgaat of zoiets … maar beter verpakt.


In de spirituele marketing beschrijf je het trauma als kind of als volwassene dat je is overkomen, en waar je klant zich in herkent, zodat zij nu weet en begrijpt waarom het niet goed met haar gaat. Zit ze met verkeerde aangeleerde overtuigingen? Is hij trauma-gegijzeld door de omstandigheden? Men denkt dat het leven zo is omdat het zo hoort? Men wist niet beter?

Jouw prospect geloofde tot nu toe nog in een Redder, een prins op het witte paard die haar uit het moeras zal halen.

Ze beseft nu dat ze het zelf gaat moeten doen. Nu ze het begrijpt kan ze een keuze maken, een beslissende keuze, "the point of no return". Zie verder.


De succes-goeroe gaat daarom jouw animus (oermannelijke kracht) wakker schudden waardoor mannen man worden en vrouwen stappen gaan zetten. Anders blijven ze wachten op Godot of in de status quo.


Noot: er zijn ook goeroe's die werken met vrouwelijke Yin-energie, bijv. de meer intuïtieve coaches, waarvoor ik verwijs naar andere artikels over het Veranderbrein in deze reeks.


Het gaat in deze bijdrage over de meer archetypisch mannelijke goeroe (vrouwen en mannen) die succesrecepten verkopen, vaak in de meer extraverte Amerikaanse marketingstijl.


Waar zit jouw oerkracht? Awaken the Giant Within

Hoe maken we die klant terug wakker en zetten we haar in haar eigen kracht? gesymboliseerd door de mannelijke archetypische oerkracht.


Hoe maken we die klant terug wakker en zetten we haar in haar eigen kracht?

Je gaat het probleem duiden dat geleid heeft tot de symptomen vandaag. Dan wordt het herkenbaar, niet de chakra-energieën die worden geactiveerd of de paddestoel-ervaringen waarvan je nog geen 'voorstelling' hebt. Je hebt het nog niet meegemaakt, je zit nog niet op dat vermeende bewustzijnsniveau.


Dat duiden doe je bijvoorbeeld via contentmarketing: alle mogelijke communicaties (beeld, audio, woord, teksten, scripts, website, sales scenario's, mails, conversation starters, ...) waarmee je met klanten inter-reageert.


Want als je het op een of andere manier kunt duiden dan kan jouw klant een beslissing nemen: ga ik verder in de ‘slachtoffer’ - rol (de wereld is niet ok, arme ik, de concurrentie, de veranderingen gaan te snel) of maak ik nu de beslissende keuze en zet ik stappen, ga ik in mijn kracht staan? "Awaken the Giant Within"


Dus in die zin is de spirituele marketing, zoals hier beschreven, natuurlijk fantastisch: je helpt je klant in dit oh zo belangrijke keuze-moment om voor eens en altijd een punt te zetten aan haar (voor zichzelf schadelijke) gedrag en een ‘winnaar ‘ te worden. De kracht zit in jou.

Daarom is hoop belangrijk. "Je moet erin geloven." Zie hoger.


Wat kunnen we daarvan leren naar de gewone 'aardse' business?

LEERPUNTEN

 1. Kun jij voor je klant duiden waarom en hoe hij of zij in de huidige situatie is terecht gekomen? Je maakt zo ook connectie met emotionele beslissingen door de herkenbaarheid. Vraag vrijblijvend uitleg hoe je dit op je website kunt doen als Marketeer of Sales.

 2. Wat zijn de gebeurtenissen die geleid hebben naar de huidige situatie en waarom jouw klant in de shit zit?

 3. Kun je dit verpakken in een 'jip-en-janneke' - verhaal ? Zodat jouw prospect zich herkent in dit verhaal?

 4. Jouw klant is niet geïnteresseerd in de oplossing. Jouw klant is geïnteresseerd in een transformatie. Die wilt iets totaal anders zodat zij hij het verleden achter zich kan laten.

 • Je wilt geen betere relatie met een man die je altijd bedriegt.

 • ==> Je wilt die man loslaten en een nieuw leven beginnen.

Maar dan moet je eerst beslissen om die man te verlaten.

Welke prijs wil je daarvoor betalen?


Daarom heb je een voorbeeld nodig die toont welke stappen hij of zij heeft gezet (de mentor). Die toont dat het mogelijk is en die de prijs betaald heeft. Zolang dat niet gebeurt ga je geen stappen zetten naar een Nieuw Leven. Jouw beloning.


 • Je wilt geen betere of efficiëntere programma voor jouw boekhouding.

 • ==> Je wilt een andere manier van werken om op een andere manier met jouw interne / externe klanten als boekhouder om te gaan: daar zit de echte veranderingsenergie. Je wilt een ander business model. Of misschien ook niet ... maar dan word je geen klant en dan blijf je werken met een oud boekhoudpakket dat nog draait op Windows XP tot het crasht.

Stel dat je dergelijke boekhoudpakketten verkoopt:

Welk verhaal ga je vertellen aan je klanten zodat zij inspiratie krijgen om ook die stap te gaan zetten?

Zijn dat dan nog steeds saaie user cases, kijk-eens-wat-je-kunt-met-dit-pakket-verhalen? Dat is slaapverwekkend voor jouw prospect want het onderbewuste wordt niet wakker geschud want 'klinkt als iedereen'. #metoo


Marketing is INSPIREREN in plaats van EDUCEREN

 • Welk perspectief geef jij je klanten? Hoe ga jij vanuit jouw DNA, jouw unieke geschiedenis als bedrijf, persoon dit beeld schetsen en het voorstellingsvermogen van je prospects aanspreken?

 • Wat zou bovenstaande opbrengen als je het gaat toepassen, wetende dat een groot deel van de 99,5% van de markt die niet spontaan naar je website komt nu misschien wel gaat openstaan voor wat je te zeggen hebt en niet na 10 seconden je homepage wegklikt? (Jouw SEO - ranking gaat zowiezo omhoog, we kunnen dit meten!)

 • Wil je dit eens voor jezelf testen?

==> Doe gratis de marketingscan van je website en evt. social media profielen via deze link https://www.centrumvoornieuweklanten.com/contentmarketinginb2b . Enkele actiepunten kunnen al een groot verschil betekenen.


Succes alvast!, mvg, Rene

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page